Complete NSCDC Sample Interview Questions and Answers (Text)

FEATURES :

  1. English Language
  2. Mathematics
  3. Current Affair.

The current affair question usually cover a wide area including the History of Nigeria, Nigeria Current Affair, All about NSCDC, World Organisations such as ECOWAS, WHO, OPEC, UN etc as well as knowledge of Information Technology etc. in all.

Other website are selling it with a token but we choose to give it out free of charge that is why we are different so share this with your friends on Facebook, Whatsapp and other social media platform, don`t be stingy.

Below are English Language questions you should expect to see on your interview :

COMPREHENSION
Instructions: From the four options lettered A to D given in question 1-10, choose one which most accurately reflects the meaning of the passage.

There was a time I wronged my uncle, my father’s elder brother, who brought me up. On this occasion, my cousin and I had overstayed our specific time on the farm, causing the whole household a lot of panics. We had been instructed not to stay beyond late afternoon at the farmstead, no matter what work we might be doing on the farm. That day, because we were hunting small game, we forgot ourselves. The early afternoon grew into early evening, and then darkness was setting in. The farther into the bush we hunted the more game we caught. We were oblivious of the risks to which we exposed ourselves. Cases of child-kidnapping were rampant then, though we had never had a brush with the child-hunting ritual killers. Suddenly, darkness descended like a dark curtain. It dawns on us that there was someone at home whose rules we had violated.


Quickly, we ran home, but it was too late; the whole household had set out to look for us at the farmstead which we had left hours earlier for the bush. Their panic had multiplied by the time they arrived at the farmstead. Getting home, and discovering that only granny was in, we knew we had had it. Meanwhile, my uncle and his luckless team went from one farmstead to another searching for us. When it was too dark for them to find their way around, they bent their steps towards home to plan the next search strategy. But then they found us waiting.

The old man was too tired, too angry to beat us. He just stared like the devil at us. Oh!  How much that stare froze me! I wished I could just melt away before his eyes. I wished he had taken a whip and thrashed me. But he didn’t!  He simply sat in that dark corner of the room, bent double like a tired masquerade. Looking at his pathetic figure down there, I couldn’t bear it any longer, I started crying. It was then that I discovered that my cousin had indeed set the pace only that he had been sobbing quietly.

QUESTIONS
1. What specific order had the writer and his cousin been given?
A. The instruction was that they should not stay beyond night on the farmstead.
on the farmstead
B. The instruction was that they should overstay on the farmstead.
C. The instruction was that they should not hunt for a game into the bush.
D. The instruction was that they should not stay beyond late afternoon on the farmstead

2. What prevailing situation had warranted this?
A. There had been many cases of child kidnapping
B. There had been many cases of ritual sacrifice
C. Their uncle had been scared of their disappearance into the bush.
D. Because they may not find their way home.

3. What had made the two forget the order?
A. They were playing games right into the bush.
B. They forgot their uncle will be angry.
C. The prospect of catching more game made them forget the order.
D. They worked late and forgot the order.

4. The writer cried because
A. he was afraid of beating.
B. they went out looking for them.
C. he felt guilty for causing his uncle anguish.
D. his uncle was tired and uncomfortable.

5. The figure of speech, “How much that stare froze me?” as used in the passage is a:
A. a simile
B. a metaphor
C. a personification
D. an oxymoron.

6. What figure of speech is “darkness descended like a dark curtain?”
A. metaphor
B. simile
C. irony
D. an ode

7. The writer used the sentence “It dawned on us that there was someone at home whose rules we had violated”. The word “violated” as used in the passage means:
A. Abused
B. Desecrated
C. Defiled
D. Broken

8. The word “oblivious” in the passage means all of the words written below except
A. Ignorant
B. Unmindful
C. Unaware
D. Conscious.

9. Which of the words in the alternatives given below does not have the same meaning as the word thrashed as used in the passage:
A. Blew
B. Flogged
C. Whipped
D. Caned

10. The most appropriate title for the passage is
A.The most memorable day of y life.
B. My experience at the farmstead.
C. My experience at bush gaming.
D. The day I wronged my uncle.

Passage II

Instructions: The passage below has gaps numbered 11 – 15. Immediately following each gap. four options are provided, choose the most appropriate option for each gap.

It is the business of the Scientist to accumulate knowledge about the universe and all that is in it, and to find, if he is able, common __11___[A. experiments B. instruments C. approaches D. factors] which underlie and account for the fact that lie knows. He chooses when he can, the method of the controlled common __12___ [A. respondents B. experiment C. system D. data]. If he wants to find out the effects of light on growing plants, he takes many plants, as alike as possible. Some he stands in the sun, some in the shade, some in the dark; all the time keeping all other __13__[A. studies B. procedures C. objects D. conditions](temperature, moisture, nourishment) the same. In this way, by keeping other variables …14… [A. constant B. good C. dark D. natural] and by varying the light only. The effect of’ light can be clearly seen. In the course of his __15___[A. findings B. queries C. experiments D. inquiries], the scientist may find what he thinks is one common explanation for an increasing number of facts.

SECTION B: LEXIS AND STRUCTURE

Instructions: Choose the word or group of words which best completes each of the following sentences in Questions 16-25.

16. I will tell you the mysteries of life when you ___ to my house.
A. are coming
B. will come
C. were coming
D. come

17. Last week, I ___ a bad toothache.
A. had
B. have
C. any having
D. might have

18. The new officer cadet will do as you say if you ___him I sent you.
A. would tell
B. tell
C. are telling
D. had told

19. We won’t be ready to blow up the rock ___ 19th May
A. by
B. for
C. at
D. since

20. By next year I___ an agent for 18 years
A. will have been
B. will be
C. have been
D. had been

21. Plans to install the atomic energy plant ____ for the day after tomorrow
A. are set
B. have been set
C. will be set
D. had been set

22. Before he fired it, I _____.
A. had snatched the gun from him
B. snatches the gun from him
C. snatched the gun from him
D. will snatched the gun from him

23. Tomorrow it will have been a week since the explosion _____.
A. has gone off
B. have gone off
C. went off
D. goes off

24. Ever since the new device was made, intelligence agents _____.
A. make use of it
B. will make use of it
C. have been making use of it
D. made use or it

25. Till yesterday I ___ the bill.
A. had not paid
B. have not paid
C. do not paid
D. might not have paid

26. The disease was not easily ….
A. discovered
B. decided
C. diagnosed
D. seen

27. Which of these is a wrong plural?
A. growns — up
B. passers — by
C. hand — full
D. door –bills

28. Akintade likes dancing and ___.
A. so I do
B. I do so
C. I so do
D. So do I

29. The murder suspect implicated him but the evidence presented ___ him
A. exonerated
B. convicted
C. involved
D. condemned

30. The bank will make a turn …………… of one hundred thousand naira this month.
A. over
B. out
C. up
D. in

Instructions: In Questions 31 — 40, select the word nearest in meaning with the underlined word.

31. She did not divulge the location of the train.
A. reveal
B. acknowledge
C. propagate
D. know

32. The pilots were amazed at his piloting agility.
A. strength
B. happiness
C. wildness
D. sluggishness

33. Hyenas are cautious, cowardly creative — Jackals, on the other hand, are known for their temerity.
A. friendliness
B. recklessness
C. cowardliness
D. behaviour

34. The wrecked ship had sunk to the bottom. Amid the remaining flotsam, rescue workers found only a life preserver.
A. rubbish
B nets
C. water
D. sailors

35. Rock music is ubiquitous nowadays.
A. everywhere
B. modern
C. soothing
D. acceptable

Instructions: In each of the following questions, there is a word or group of words underlined. Choose from the items numbered A to D the word or group of words almost opposite in meaning to the underlined words.

36. Mallam Khalil is covetous of his neighbour’s horse.
A. Indifferent
B. Insensitive
C. Envious
D. Inconsiderate

37. Despite his father’s discouragement, the young man opted for a military career.
A. Warning
B. Exhortation
C. Intervention
D. Commendation

38. The last Christmas was an austere period.
A. Prosperous
B. Harsh
C. Severe
D. Sour

39. The Military Governor upheld the decision of his cabinet.
A. held up
B. undercut
C. abolished
D. reversed

40. The aroma of fresh fish pepper soup stimulates my salivary glands.
A. Odour
B. Glamour
C. Stench
D. Appearance

Instructions: In each of Questions 40 — 45, fill each gap with the most appropriate option from the options provided.

41. I do not think any sane person would have acted in such a manner.
A. rational
B. composed
C. secret
D. cruel

42. Neither Agbo nor his parents the meetings now.
A. attended
B. attend
C. has attended
D. attends

43. Modem dancing has become rather scientific and so requires .
A. bizarre costuming
B. some choreographic skill
C. immense instrumentation
D. a rapping voice

44. Had he considered his public image carefully, he ____ for his opponent in the election.
A. might have stood aside
B. would have stepped aside
C. should have stepped down
D. would have stood down

45. The Government which recruiting workers suddenly stopped doing so.
A. are / its
B. was / its
C. is / their
D. were / their

Instructions: Choose from alternatives A-D, which is the most appropriate interpretation for each sentence

46. The Accountant falsified records in order to feather his own nest. This means that the Accountant tried to ___.
A. Deceive his Boss
B. Put a feather in his cap
C. Make himself rich
D. Avenge a wrong done to him by his Boss.

47. The Cashier wanted to pull the wool over my eyes by making me sign for the money I did not receive. This means that the cashier wanted to
A. deceive me
B. blindfold
C. rub my eyes with cotton wool
D. have my support

48. The man’s decision to withdraw his daughter from school because of her
misbehaviour really amount to cutting off his own nose to spite his face. This means that
A. the decision does not affect the daughter
B. it will cause the man pain to his nose and face
C. The decision does the man no good at all
D. The decision will make the daughter sober

49. The officer urged the soldiers to gird their loins for the task ahead. This means that the soldiers should
A. wake up early the next morning
B. guard heir hungry lions
C. wear a new battle uniform
D. be on full alert

From the alternatives A-D, choose the word nearest in meaning to the underlined word.

50. The journalist refused to divulge the source or his information
A. confirm
B. inform
C. disclose
D. Affirm

ANSWERS:

1. D
2. A
3. C
4. C
5. B
6. B
7. D
8. D
9. A
10. D
11. A
12. D
13. D
14. A
15. C
16. D
17. A
18. B
19. A
20. A
21. A
22. C
23. C
24. C
25.C
26. C
27. A
28. D
29. A
30. A
31. A
32. A
33. B
34. A
35. A
36. A
37. D
38. A
39. D
40. C
41. D
42. B
43. B
44. B
45. B
46. C
47. A
48. C
49. D
50. C

Below are Mathematics questions you should expect to see on your interview :

1. A regular polygon is a polygon with:
A. Equal sides, different angles
B. Equal sides equal angle
C. None of the above
D. All of the above

2. Find the median of 6,5,9,8,4,7,2,8,9,4
A. 6
B. 6.5
C. 7
D. 7.5

3. The area of a circle is increasing at the rate of 3 cm/sec. Find the rate of change of the circumference when the radius is 2 cm
A. 4 cm/sec
B. 31/3 cm/sec
C. 11/2 cm/sec
D. 21/4 cm/sec

4. Find the angle between the pairs of line
i. y = 3x + 7
ii. 3y = x+8
A. 58˚
B. 53˚
C. 57˚
D. 53˚

13. Find the simple interest on ₦6,000 for 4 years at 9% per annum
A. ₦2, 000
B. ₦2,160
C. ₦3,000
D. ₦3,160

14. How long will it take for prices to double if the rate of inflation is 25% per annum?
A. 2 years
B. 4 years
C. 3 years
D. 5 years

15. A refrigerator cost ₦55,000. What is its cost at the end of 5 years if the annual rate of inflation is 20%
A. ₦95,000
B. ₦95,040
C. ₦95300
D. ₦95,400

16. Find the principal which amount to ₦5,500 at simple interest in 5 years at 2% per annum
A. ₦5,000
B. ₦4,900
C. ₦4,800
D. ₦4,700

17. Simplify 63/4 +(211/3 of 21/4-21)
A. ¼
B. 1/6
C. 2/7
D. 3/5

18. If 126n = 86; find a positive value for n.
A. n = 8
B. n = 4
C. n = 6
D. n = 10

19. Find the quadratic factors of x2 + 4
A. x2 +2x + 2 and x2 -2x + 2
B. x2 + 2x -2 and x2 -x + 3
C. 2×2 +2x -1 and x2 -3x -1
D. 3x + x -1 and x- 2x + 3

21. Solve the Simultaneous equation:
3x +y =1
2x -3y =8
A. x = -1 and y = -2
B. x = 2 and y = -1
C. x = 1 and y = 2
D. x = -2 and y = -1

23. A Regular polygon is apolygon with:
A. Equal sides, different angles
B. Equal sides, equal angles
C. Different sides equal angles
D. All of the above

24. that is the area enclosed by the curve; Y = 4x — x2, x= 1, x = 2, and the x-axis
A. 2/3
B. None
C. 21/4
D.11/3

25. The area of a circle is increasing at a rate of 3 cm/sec. Find the rate of change of the circumference when the radius is 2 cm
A. 4cm/sec
B. 31/2 cm/sec
C. 11/2 cm/sec
D. 23/4 cm/sec

26. if log 2 = 03010 and Log 5 = 0.6992 then log 50 equals
A. 1.6622
B. 1.6990
C. 1.7357
D. 1.7525

27. If the following, which one is a factor of (x99 + 1)?
A. (x+1)
B. (x- 1)
C. (x+3)
D. (x-3)

29. Simplify 1 + tan2Ɵ
A. Sin2 Ɵ
B. Sec2 Ɵ
C. CosƟ
D. Tan2 Ɵ

31. Which of the following is in descending order?
A. 9/10, 4/5, ¾ 17/10
B. 4/5 9/10, 3/4, 17/20
C. 9/10, 17/20, 4/5, 3/4
D. 4/5, 9/10, 17/10, 3/4

32. Evaluate 2700 000 x 0.03 ÷ 18 000
A. 4.×100
B. 4.5 x 101
C. 4.5 x 102
D. 4.5 x 103

33. The prime factors of 2520 are ___.
A. 2,9,5
B. 2,9.7
C. 2,3,5,7
D. 2,3,7,9

34. If 12e = X7, find X where = 12 find x if 92-x =T
A. 20
B. log a
C. log
D. log a

35. A car of mass 1000kg has a uniform acceleration of 3m/s2. Find the external force applied to the car.
A. 4 x 103 N
B. 3 x 10 N
C. 3 x 10-3 N
D. 4 x 10-3 N

36. Halima scored the following marks in various subjects: X,72, 60, 73 and 90 and have an average of 70%. Find the value of X.
A. 35
B. 45
C. 55
D. 65

37. A student obtained the following grade points out of 5 points: 3, 5, 4, 5, 5, 3, 1, 2, 4 and 4. Find the average grade point for this student.
A. 4.0
B. 4.05
C. 4.50
D. 3.50

38. Find the geometric mean of the numbers 3, 9 and 1.
A. 5
B. 2
C. 4
D. 3

39. Find the harmonic mean of the numbers :3, 4, 5, 6 correct to 2 d.p.
A. 4.21
B. 4.28
C. 4.12
D. 4.82

40. A cadet jogged at 20km/h from Old Site to New Site and on his return, he jogged at 15km/h. Find his average speed for the jogging exercise.
A. 172/9 km/h
B. 17 1/7 km/h
C. 173/9 km/h
D. 17 km/h

41. The points of intersection between 3x -y =7 and x + 2y -4 = 0 is
A. (3, 5)
B. (1/, 18/7)
C. (7/18, 14/10)
D. (18/7, 10/14)

42. The slope of vertical line is given as
A. undefined
B. Ꚙ
C. -Ꚙ
D. none

43. The equation of the line AB passing through A(1, -1) and B (-1, -1) is
A. 2y + 8x =5
B. y + x =7
C. y=4x-5
D. 8x + y = 10

44. The equation of a circle with centre C (2, 1) and radius r = 6 is
A. x2 + y2 – 4x -2y = 31
B. 2×2 + y2 – 4x = 8
C. x2 – y2 – 8x – 2y = 31
D. x2 + y2 -8x – 4y = 16

45. Which of the following statement is correct in Mathematics?
A. a/0
B. 0/0
C. a/b. 1/0
D. 0/a

46. The equation ax5 + ax3 + b is called
A. polynomial
B. binomial
C. trinomial
D. All of the above

47. In the figure below PQ and QR are chords of the circle PQR. QRS is a straight line and PR equals to RS.

A. 70 ˚
B. 90 ˚
C. 80 ˚
D. 60 ˚

48. Find the gradient ( or slope) of the line passing through the given points (3, -5) and (8, 15)
A. 4
B. 5
C. 6
D. 3

49. A pole of height 6m casts a shadow 4.5m long, find the height of a crane whose shadow is 75m long.
A. 80m
B. 90m
C. 100m
D. 110m

50. Find the area of the sector of a circle of radius 8cm subtending an angle of 60 ˚ at the centre.
A. 33.52 cm2
B. 35.60 cm2
C. 30.50 cm2
D. 40 cm2

ANSWERS :
1. B
2. B
3. A
4. B
5. A
6. C
7. C
8. A
9. B
10. A
11. B
12. D
13. B
14. B
15. D
16. A
17. A
18. A
19. A
20. A
21. A
22. A
23. B
24. A
25. D
26. D
27. C
28. D
29. A
30. D
31. A
32. B
33. B
34. B
35. B
36. C
37. A
38. D
39. A
40. B
41. D
42. A
43. C
44. A
45. D
46. A
47. C
48. A
49. C
50. A

Below are Current Affair questions you should expect to see on your interview :

1.) In what year was Nigeria Security and Civil Defence Corps first introduced?

  • May 1997
  • May 1986
  • May 1967
  • May 1976

2.) What led to the creation of the NSCDC?

  • Nigeria Fulani Herdsmen
  • Muslim-Christian War
  • Tribal War
  • Nigeria Civil War

3.) The Nigerian Civil War began in the year—–?

  • 1986
  • 1976
  • 1996
  • 1967

4.) What was the initial name of the NSCDC when it was first established?

  • Lagos Civil Defence Committee
  • Abuja Civil Defence Committee
  • Cross River Civil Defence Committee
  • Ministry of Civil Defence Committee

5.) In what year did the former Lagos Civil Defence Committee become officially known as Nigeria Security and Civil Defence Corps?

  • 1990
  • 1980
  • 1970
  • 1960

6.) In what year did the NSCDC become a National Security Outfit?

  • 1984
  • 1967
  • 1993
  • 2004

7.) Who signed into law and approved the statutory backing of the NSCDC and in which year?

  • Olusegun Obasanjo – 28th June, 2004
  • Umaru Musa Yaradua – 16th April, 2006
  • Goodluck Jonathan – 12th June, 2010
  • President Buhari -2nd October, 2015

8.) What are the primary duties of the Nigeria Security and Civil Defence Corps?

  • To ensure counter measures against any form of threat, attack or disaster against the Nation and it citizenry.
  • To prosecute criminals.
  • To detain fraudsters.
  • To pursue offenders.

9.) The following are institutions of the NSCDC and their respective locations except ——?

  • College of Peace and Disaster Management – Kaduna State.
  • Civil Defence Academy – Sauka, Abuja-FCT.
  • College of Security Management – OGUN State.
  • College of Peace Keeping – Kano State.

10.) The following are constituent of Nigeria executive arm except——–.

  • Federal Civil Service
  • Statutory corporation
  • Government owned companies
  • State Civil Service

11.) One of these is not an institution under the presidency.

  • Head of Service
  • Ministers
  • Secretary of the Federal Government
  • The political and civil service arms

12.) In what year did Nigeria become a British Colony?

  • 1914
  • 1924
  • 1942
  • 1954

13.) The Nigerian flag was created and designed in what year?

  • 1959
  • 1960
  • 1961
  • 1962

14.) The new federal capital of Nigeria (Abuja) was officially pronounced on —–?

  • 1st December, 1991
  • 6th November, 1997
  • 1st October, 1961
  • 6th June, 2001

15.) In what year was Naira & Kobo first introduced in Nigeria?

  • 12th June, 1987
  • 14th August, 1972
  • 1st January, 1973
  • 21st October, 1967

Question: CBN Governor
Answer: Godwin Emefiele

Question: Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macauly

Question: What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

Question: What do the two horses on the Nigerian coat of arm
represent?
Answer: Dignity

Question: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand
for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

Question: What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

Question: What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

Question: What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

Question: Capital of Nigeria
Answer: Abuja

Question:. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Ans: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question: What is the name of Nigerian senior national team in
football (men team)?
Answer: Super Eagles

Question: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17
FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

Question: Who was the first female vice chancellor in Nigerian
university?
Answer: Grace Alele Williams

Question: Who gave Nigeria her name?
Answer: Flora Shaw

Question: Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question: Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

Question: Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question: Which was the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation
(WNTV) in 1959

Question: When was Nigeria formed?
Answer: 1914

Nigerian Acronyms and their Meanings
FRSC: Federal Road Safety Commission
EFCC: Economic and Financial Crimes Commission
PDP: Peoples Democratic Party
NAF: Nigeria Air Force
NN: Nigeria Navy
JAMB: Joint Admission and Matriculation Board
AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome
NPA: Nigerian Ports Authority
ASUU: Academic Staff Union of Universities
ASUP: Academic Staff Union of Polytechnics
AIT: Africa Independent Television
NAN: News Agency of Nigeria
NAFDAC: National Agency for Food and Drug Administration and Control
PENGASSAN: Petroleum and Natural Gas Senior Staff Association of Nigeria
NLC: Nigeria Labour Congress
NECON: National Election Commission of Nigeria
NUJ: Nigeria Union of Journalists
IMF: International Monetary Fund
ICPC: Independent Corrupt Practices Commission and Other Related Offenses
OPEC: Organization of Petroleum Exporting Countries
SARS: Special Anti Robbery Squad
OPC: Odua People’s Congress
ECOWAS: Economic Community of West African States
NANS: National Association of Nigeria Student
BCOS: Broadcasting Corporation of Oyo State
NASU: Non Academic Staff Union
NDA: Nigeria Defense Academy
ECOMOG: Economic Community of West African States Monitoring Group
SAN: Senior Advocate of Nigeria
GSM: Global System of Mobile Commission
FIFA: Federation of International Football Association
CAN: Christian Association of Nigeria
NPA: Nigeria Police Force
OPEC: Organization of Petroleum Exporting Countries
BBC: British Broadcasting Corporation
UNESCO: United Nation Education Scientific and Cultural
WHO: World Health Organization
ILO: International Labour Organization
ITF: Industrial Training Fund
IMF: International Monetary Fund
NUPENG: National Union of Petroleum and Natural Gas
NBA: Nigeria Bar Association
NUT: Nigeria Union of Teachers
WAEC: West Africa Examination Council
NYSC: National Youth Service Corps
AAWUN: Agricultural and Allied Workers Union of Nigeria
SSS: State Security Service
NITEL: Nigerian Telecommunications Limited
AAAN: Association of Advertising Agencies of Nigeria
AEDC: Abuja Electricity Distribution Company
ICJ: International Court of Justice
AFRC: Armed Forces Ruling Council
AIG: Assistant Inspector General
AU: African Union
UCH: University College Hospital
LUTH: Lagos State Teaching Hospital
GCE: General Certificate of Education
UNICEF: United Nations International Children Emergency Fund
NICON: National Insurance Corporation of Nigeria
NIPOST: Nigeria Postal Services and Telecommunication
NURTW: National Union of Road and Transport Workers
NGO: Non-Governmental Organization
SWAN: Sports Writers association of Nigeria
NEPAD: New Partnership for Africa’s Development
More Nigeria Current Affairs 2020 Questions and Answers (1960 Till Date)
Question: Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of
Bayelsa State

Question: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

Question: Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Femi Gbajabiamila

Question: What is the premier university in Nigeria?
Answer: University of Ibadan

Question: Who is the minister for education in Nigeria?
Answer: Adamu Adamu

Question: Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

Question: When did Nigeria have her independent?
Answer: 1st October 1960

Question: When Nigeria did become a republic?
Answer: 1st October 1963

Question: When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

Question: How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

Question: Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question: Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question: Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question: What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia &
Oceania is the smallest continent

Question: What are the five Oceans in the world?
Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern
Ocean, Arctic Ocean

Question: What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency
Fund

Question: Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Sen. Ahmed Ibrahim Lawan

Question: Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

Question: What is centenary?
Answer: 100 years

Question: What is Nigeria?
Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal
constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital
Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land
borders with the Republic of Benin in the west, Chad and
Cameroon in the east, and Niger in the north.

Question: Nigeria’s Chief of Defence Staff
Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin

Question: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?
Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?
Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?
Answer: Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria

Question:. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmood Yakubu

Question: Who is the current NAFDAC Director General?
Answer: Olusola Adeyeye

Question: Who is the current Inspector General of police?
Answer: IGP Mohammed Adamu

Question: Current chairman of the African Union
Answer: Abdel Fattah el-Sisi

Question: Who is the secretary General of the united nations
Answer: António Guterres

Question: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a
state.
Answer: Rivers – Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross
River, Imo

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

Question: Mention 5 past senate presidents of Nigeria.
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo,
Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark

Question: What do the two horses on the Nigerian coat of arm
represent?
Answer: Dignity

Question: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand
for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

Question: What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

Question: What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question: Who is the current minister of finance?
Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Question: Who is the current minister of defence?
Answer: Monsur Dan-Ali

Question: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

Question: What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

Question: Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

Question: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17
FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question: Which country won the 2019 world cup?
Answer: France

Question: Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of
Bayelsa State Question:. Who was the first Nigerian to become a
Noble Laureate?

Question: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari

Question: When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

Question: What are the five largest Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern
Ocean, Arctic Ocean

Question: What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question: When were the currency notes introduced?
Answer: 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and
1000 naira on October 12, 2005

Question: How many ministers do we have in Nigeria?
Answer: 38

Question: With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with
the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east,
and Niger in the north

Question: Representative democracy is best characteristic by
Answer: free elections and proper registers of voters

Question: While political partial parties aim at forming a government
pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

Question: When the electorate vote for representatives who is turn
vote on their behalf we say it is
Answer: an indirect election

Question: An election which is conducted to fill a vacant seat in a
legislature is called a
Answer: by election

Question: Which of these countries does NOT operate a federal
constitution
Answer: France

Question: The major advantage of the secret ballot is that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

Question: In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

Question: A cabinet system of government is practiced in
Answer: Britain and Canada

Question: A proclamation by the head of state ending a session of
parliament is called
Answer: a dissolution

Question: The constitution of the federal republic of Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

Question: The transfer of authority to local government council is
known as
Answer: delegation

Question: The principle of anonymity of civil servants means that they
Answer: are credited or blamed for any thing they do

Question: The six registered political parties in Nigeria in 1982 were
Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question: Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
Answer: farmers

Question: The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest
against the
Answer: Richards constitution

Question: A popular principle of colonial administration in British
west Africa was
Answer: indirect rule

Question: The first governor-general of colonial Nigeria was
Answer: lord Lugard

Question: The first military government in Nigeria was headed by
Answer: General Agunyi Ironsi

Question: The first general election in Nigeria was hold in
Answer: 1959

Question: The supreme organ of the U.N O is the
Answer: general assembly

Question: Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the
local government reforms of
Answer: 1976

Question: A parliamentary system, who ensures that members are in
the house to vote on major issues
Answer: Whip

Question: A system in which no single person serves as the chief
executive is known as
Answer: Parliamentary

Question: A social system in which power is derived from control over
land is called
Answer: Feudalism

Question: “Rule of Law” refers to situation in which
Answer: Laws are supreme

Question: An important principle of the civil service is
Answer: Anonymity

Question: Which of these constitution recognized local government as
the third tier of government
Answer: the 1979 constitution

Question: A condition for judicial independence is the appointment of
judges by the
Answer: Judicial service Commission

Question: The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957
recommend that
Answer: More states should be created in the federation

Question: The second military coup in Nigeria took place on
Answer: July 29, 1966

Question: One of these was in existence before the outbreak of the
second world war
Answer: The League of Nations

Question: An important advantage of creating more constitution in a
federal state is to
Answer: Enhance the People participation

Question: Under the Presidential system
Answer: c. The president may come from any of the parties

Question: Public opinion is important because it
Answer: Lets government know what the people want

Question: Bicameral legislature exists
Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

Question: Africans were first elected to the legislative council in
British West Africa in
Answer: Ghana

Question: One of the functions of the Ministry of external affairs is the
Answer: Promotion of national interests

Question: The leader of the Northern People’s congress was
Answer: Ahmadu Bello

Question: The idea of democracy started with the
Answer: The earliest democracy in the world began with the work of a
man named Cleisthenes, in Athens (Greece), in 510 BC.

Question: In the Marxist theory, those who live by selling their labour
are called
Answer: Proletariats

Question: Which of the following is NOT an acceptable means of
achieving democracy?
Answer: Riots 22 The branch of government responsible for
implementing laws is the

Question: In a democracy, sovereignty is vested in
Answer: The community

Question: Universal Adult Suffrage means all
Answer: Qualified citizens can vote

Question: A bill that applies to the whole population and is intended
to promote the general welfare is called
Answer: An Appropriation bill

TOP SEARCH :

JOB SEEKERS, CHAT WITH 500 000+ ON OUR FACEBOOK GROUP, CLICK HERE

Leave a Reply

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3273089
%d bloggers like this: